Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Παράδοση το κυδώνι σε όλη την Ελλάδα! Και πολύ καλώς, διότι είναι ένα στυφό μεν φρούτο του χειμώνα, με πολλές ιδιότητες δε! Για να βγάζουμε τα κρυολογήματα και τις ιώσεις πιο εύκολα! Βοηθάει πολύ στο αναπνευστικό και τα πνευμόνια! Εμείς ανέκαθεν το γλυκό κυδώνι το φτιάχνουμε με δενδρισάκι, κοινώς αρμπαρόριζα. Έχω ακούσει για σκέτο, που δοκίμασα και δεν μου άρεσε καθόλου! Έχω ακούσει με βανίλια που ομολογώ δεν δοκίμασα! Όπως και να έχει, γούστα είναι αυτά! Για μένα κυδώνι γλυκό χωρίς δενδρισάκι δε νοείται! Αυτή τη φορά πέτυχα πολύ καλά και τρυφερά κυδώνια! Κάναμε ένα γλυκό άπαιχτο! Και δεν το τρίψαμε όπως άλλες φορές! Φαίνεται άλλωστε στη φωτογραφία!

Υλικά:

  • 5 κυδώνια μεγάλα κομμένα λεπτές μικρές φετούλες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • ½  λεμόνι το χυμό
  • 2½ κούπες νερό (κούπα=250ml)
  • 4 φύλλα δενδρισάκι (αρμπαρόριζα)

Πώς το φτιάχνουμε:

  • Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει.
  • Μόλις αρχίσει να κοχλάζει περιμένουμε 5 λεπτά και προσθέτουμε το κομμένο κυδώνι, αν είναι τρυφερό και καλό σε 40 λεπτά θα είναι έτοιμο!
  • Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τον χυμό μισού λεμονιού και το δενδρισάκι!
  • Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το δενδρισάκι!

Το κυδώνι είναι πολύ διαδεδομένο και γνωστό στον Ελληνικό κόσμο.
Στην αρχαία Ελλάδα το πολυτελές  αυτό φρούτο είχε αφιερωθεί στη Θεά Αφροδίτη και συμβόλιζε τον έρωτα, το γάμο, τη γονιμότητα. Η σύζυγος έπρεπε να δαγκώσει κυδώνι  στο κατώφλι της νυφικής κάμαρας για να ποτίσει το στόμα της  με ένα γλυκό άρωμα, να κάνει πιο ευχάριστη την πρώτη συνάντηση των νεόνυμφων και κυρίως να ευνοήσει  τη γέννηση αρσενικών παιδιών.
Μια παράδοση που θα συνεχιστεί από τις συμβουλές των γιατρών του 17ου αιώνα, που συνιστούσαν την κατανάλωση κυδωνιών κατά την εγκυμοσύνη για να γεννηθούν παιδιά φρόνιμα, έξυπνα και ευχάριστα στη συμβίωση.
Καταγόμενη από τις ακτές της Κασπίας θάλασσας η κυδωνιά καλλιεργήθηκε σε αφθονία στους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς οπωρώνες. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι εισήχθη στην Κρήτη δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Εκεί θα εξελιχθεί σε αξιοσημείωτες  καλλιέργειες, κοντά στην πόλη Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά) στην οποία θα δώσει το όνομά της.

Αντιγράψαμε από: http://asproylas.blogspot.gr/2010/10/blog-post_06.html

Ακολουθήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Κατηγοριες

Αφήστε το σχόλιό σας!

error: Content is protected !!