Βαρβάρα

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Εμείς τη Βαρβάρα την τιμούμε βράζοντας στάρι ολόκληρο από το προηγούμενο βράδυ και ανήμερα την εορτής το καρυκεύουμε με ζάχαρη, κανέλα, ταχίνι αρχικά και επιπροσθέτως όποιος θέλει βάζει σταφίδες, ξερά σύκα, καρύδια!!!!!!!!!!
Όποιος θέλει προσθέτει λίγο καυτό νερό για να γίνει νερουλή. Εμένα μου αρέσει στεγνή!
(κάτι σαν κόλυβα….)
Βάζουμε τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε καλά! Εδώ έχει μόνο καστανή ζάχαρη, ταχίνι και κανέλα.
Χρόνια πολλά και καλά Βαρβάρα!!!!

Ιστορία του εθίμου:

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της “Βαρβάρας” καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό.
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του.

Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται….

Τις πληροφορίες τις βρήκα εδώ

Ακολουθήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Κατηγοριες

Comments

  1. Αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου το συγκεκριμένο γλυκό, μού φαίνεται νόστιμο και μυρωδάτο! Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το πώς οι Χριστιανοί κατέληξαν στην παρασκευή του!!
    Καλημέρα!

  2. Βασικά δεν το λες και γλυκό γιατί αν δεν σου αρέσει δεν βάζεις ζάχαρη!
    Πάραυτα είναι θρεπτικότατο αφού είναι φουλ στις φυτικές ίνες από τον φλοιό του σιταριού!!!!!!!!!!! Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας!
    Αντί για ζάχαρη μπορείς να βάλεις μέλι!

Αφήστε το σχόλιό σας!

error: Content is protected !!