Τα σπαράγγια… αγαπούν την άνοιξη

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για το ντελικάτο σπαράγγι.  Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ως ένα σπάνιο και ακριβό λαχανικό που μπορούσαν να γευθούν υψηλές κοινωνικές τάξεις με πλούσιο βαλάντιο.  Η κατανάλωσή του αυξήθηκε στη συνέχεια με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, γεγονός που επέβαλε τη συστηματική καλλιέργειά του.
Τα σπαράγγια καλλιέργειας, είναι ο κορμός ενός φυτού χωρίς φύλλα.  Ο ιδιαίτερος τρόπος καλλιέργειάς τους που διαρκεί 3 χρόνια μέχρι να δώσει αποτέλεσμα, δικαιολογεί την υψηλή τους τιμή.  Στην αγορά βρίσκουμε πράσινα ή λευκά σπαράγγια, αλλά την άνοιξη όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από άγρια σπαράγγια που λέγονται και οβριές ή εβρωνιές και είναι ιδιαίτερα νόστιμα.  Καταναλώνεται νωπό, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο και εκτιμάται ιδιαίτερα από το σύγχρονο καταναλωτή για τη θρεπτική και διαιτητική του αξία.

Θρεπτικά στοιχεία

Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες.  Είναι διαιτητικό και ιδιαίτερα διουρητικό.  Δεν συνιστάται όμως για άτομα που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα και κυστίτιδες.  Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό.
Τι να διαλέξετε
Σφιχτά, ζωηρά πράσινα κοτσάνια με κλειστές και συμπαγείς άκρες.
Πως να τα διατηρήσετε
Βάλτε τα όρθια σε δοχείο με 2,5 – 5 εκατ. νερό και σκεπάστε χαλαρά ή τυλίξτε την άκρη του κοτσανιού με βρεγμένο χαρτί και στη συνέχεια τα μάτσα σε πλαστικό.  Μην τα πλύνετε, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα στις κορφές.  Κρατάνε για μερικές μέρες.
Πως να τα μαγειρέψετε
Η προετοιμασία τους είναι απλή, με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα λαχανικά ή με ένα μικρό μαχαιράκι, καθαρίζουμε τη σκληρή φλούδα τους στο κάτω μισό μέρος του σπαραγγιού, προσέχοντας να μη σπάσουμε τις κορυφές τους.
Τα σπαράγγια είναι πολύ ευαίσθητα και θέλουν προσοχή στο μαγείρεμα.  Ουσιαστικά χρειάζονται μπλανσάρισμα, να τα βουτήξουμε δηλαδή σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και αμέσως μετά να τα κρυώσουμε για να μη χαλάσει η υφή τους.  
Μπορούμε ακόμη να τα κόψουμε στη μέση, να σερβίρουμε τις κορυφές με τον παραπάνω τρόπο και με τα υπόλοιπα σπαράγγια να κάνουμε μια νόστιμη σούπα ή σάλτσα για κρέας ή ζυμαρικά.  Τα συναντάμε σε σαλάτες, σε μακαρονάδες, σε ριζότο, σε τάρτες – πίτες.  Όμως ο πιο γρήγορος τρόπος για να τα απολαύσουμε είναι ένα απλό λαδολέμονο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συμπληρωματικά παρμεζάνα τριμμένη ή ένα αβγό ποσέ.
Ακολουθήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Κατηγοριες

Αφήστε το σχόλιό σας!

error: Content is protected !!