Κόκκοι Κεφίρ και η δράση τους

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Δημιουργήθηκε στα βουνά του Καυκάσου, οι ιδιότητές του όμως το έκαναν αγαπητό στους οπαδούς της υγιεινής διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Το κεφίρ παρασκευάζεται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος στο οποίο έχουν προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κόκκοι κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Το κεφίρ, που μοιάζει με μικρές συστάδες κουνουπιδιού, αποτελείται από ένα σύνολο στελεχών βακτηρίων (κυρίως γαλακτοβάκιλλων όπως L.casei, L.brevis, κ.ά.) και ζύμης (όπως Kluyveromyces lactis, κ.ά.). Στην τελική διαμόρφωσή του συμβάλλει ένας υδατοδιαλυτός πολυσακχαρίτης με το όνομα κεφιράν, ο οποίος παράγεται από συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που περιέχονται στους κόκκους. Έτσι λοιπόν το κεφίρ αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς, που κατέχουν πολύ ισχυρότερη βιολογική δράση από τους μικροοργανισμούς που εμπεριέχονται στο γιαούρτι.
Φυσικό αντιβιοτικό Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, όμως οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί είτε in vitro* είτε σε πειραματόζωα. Σε αυτές λοιπόν το κεφίρ φαίνεται να δεσμεύει μεταλλαξιογόννες ουσίες όπως η ιμινταζόλη και να συμβάλλει στην προαγωγή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Σε πρόσφατες έρευνες φάνηκε ακόμα πως το κεφίρ κατέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας γκραμ αρνητικών και γκραμ θετικών βακτηρίων. Μάλιστα μελέτες έδειξαν ότι οι μικροοργανισμοί του κεφίρ καταπολεμούν και τη σαλμονέλα. Πάντως, αν και η πλήρης πιστοποίηση των ευεργετικών επιδράσεων του συνόλου των συστατικών του απαιτεί τη διεξαγωγή περισσοτέρων μελετών, έχουμε στα χέρια μας πολύ θετικά στοιχεία για μεμονωμένα συστατικά του κεφίρ, όπως ο γαλακτοβάκιλλος L.casei. O L.casei έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη, ο ίδιος γαλακτοβάκιλλος αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.

*σε ελεγχόμενες συνθήκες έξω από ζωντανούς οργανισμούς.

Ακολουθήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το να μοιράζεσαι είναι χαρά! Μοιραστείτε την συνταγή!

Κατηγοριες

Αφήστε το σχόλιό σας!

error: Content is protected !!